Search

Aanvullende verzekering voor short stay en vakantieverhuur

  • 1931
  • 0

UW WONING VERHUREN, WAT IS VERZEKERD?

In de huidige deeleconomie wordt er steeds meer particulier gedeeld. We delen de auto via SnapCarr en onze woningen via Airbnb of Wimdu. Nationale-Nederlanden speelt hierop in en heeft de voorwaarden van de Inboedelverzekering aangepast op deze trend. Daarmee maken wij het mogelijk om als particulier goed verzekerd incidenteel je woning tijdelijk te verhuren.

DELEN STEEDS POPULAIRDER

Het delen en particulier uitlenen van spullen gebeurt al langer. De laatste jaren is er een heuse markt ontstaan en zit de deeleconomie in de lift. Dankzij internet komen via netwerken mensen met elkaar in contact die ergens te kort aan of juist te veel van hebben. Zo zijn er mensen die een kamer in huis over hebben, staat de auto de grootste gedeelte van de week stil voor de deur en heb je je grasmaaier maar enkele keren per maand nodig.

Het voordeel voor de persoon die iets leent, is dat hij het niet zelf hoeft aan te schaffen en daarmee geld bespaart. Degene die iets uitleent kan in sommige gevallen nog wat geld ontvangen voor iets wat anders toch niet gebruikt wordt.

Populaire initiatieven zoals Airbnb, Wimdu, SnappCarr of Peerby zorgen wel voor andere risico’s en nieuwe verzekeringsbehoeftes. Wat als er schade is aan datgene wat je uitleent?

GEBASEERD OP VERTROUWEN

Het delen en uitlenen gaat voornamelijk op basis van vertrouwen. Je gaat er vanuit dat de ander op een verantwoorde manier met jouw auto, huis of gereedschap omgaat en er alles aandoet om schade te voorkomen. Je leent waarschijnlijk eerder iets uit aan iemand die je kent, maar ken je elkaar niet, dan moeten reviews van de deler of ontvanger eventueel wantrouwen wegnemen. Wanneer veel anderen positieve ervaringen hebben met een verhuurder of huurder, dan zul je waarschijnlijk eerder geneigd zijn deze persoon ook voldoende te vertrouwen om iets aan uit te lenen.

VERZEKEREN IN EEN DEELECONOMIE

Tot nu toe zijn er weinig initiatieven waarbij schade aan uitgeleend materiaal is gedekt. Steeds meer verzekeraars en diensten snappen dat vertrouwen niet altijd voldoende is. Vandaar dat bij SnappCar je auto volledig verzekerd is, net als bij MyWheels. Het geld dat je betaalt bij deze diensten gaat deels naar SnappCar of MyWheels voor de verzekering en bemiddeling.

Ook bij het Nederlandse Peerby zijn er plannen om leners een mini-verzekering aan te bieden. De dienst, waarbij mensen hun gereedschap gratis uitlenen, dekt zo schade aan jouw spullen die door een ander zijn toegebracht.

Voor particulieren die hun woning incidenteel en tijdelijk verhuren zijn er tegenwoordig mogelijkheden voor het verzekeren van schade aan hun woning en inboedel.

Per 1 januari 2015 introduceert Nationale-Nederlanden een vernieuwde Inboedelverzekering.

Een van de nieuwe kenmerken van deze verzekering is een standaard dekking bij incidentele particuliere (vakantie)verhuur van de woning en woningruil.

INBOEDEL EN WOONHUIS VERZEKERD BIJ NATIONALE-NEDERLANDEN

De nieuwe Inboedelverzekering biedt tot een bedrag van € 100.000,- dekking voor de meest ingrijpende schades, zoals schade door brand, blikseminslag, storm, regen en lekkage. Diefstal is alleen gedekt als er sporen van braak aan de woning zijn. Er is een eigen risico van € 250,-.

Liever voorkom je natuurlijk dat er iets in je huis beschadigt. Wees daarom alert wie je als huurder
toelaat, berg kwetsbare en waardevolle spullen goed op en vraag een redelijk bedrag als borg.

De dekking is bedoeld voor mensen die als particulier hun woning af en toe (maximaal twee maanden per jaar) verhuren of ruilen. Alle nieuwe klanten die een Inboedelverzekering afsluiten bij Nationale-Nederlanden, krijgen deze dekking, zonder extra premie te betalen. Klanten die al een Inboedelverzekering bij Nationale-Nederlanden hebben kunnen hun huidige verzekering omzetten naar de nieuwe Inboedelverzekering.

VERGOEDING

Bij schade vergoeden we de nieuwwaarde of de vervangingswaarde:

Bij nieuwwaarde vergoeden we het bedrag dat u nodig heeft om de beschadigde spullen nieuw in de winkel te kunnen kopen.
Bij de vervangingswaarde ontvangt u het bedrag dat nodig is om de beschadigde spullen te vervangen door vergelijkbare spullen. We bekijken dan wat het kost om spullen te kopen die even oud zijn.
Hieronder ziet u wanneer wij de vervangingswaarde of nieuwwaarde vergoeden.

Situatie Vergoeding
Spullen jonger dan 10 jaar Nieuwwaarde
Spullen ouder dan 10 jaar Vervangingswaarde
Spullen die u niet gebruikt, maar heeft opgeslagen Vervangingswaarde
Bromfietsen, caravans, aanhangwagens, vaartuigen en accessoires daarvan Vervangingswaarde
Spullen die u heeft gehuurd Vervangingswaarde
Voorbeeld nieuwwaarde:

U heeft 4 jaar geleden een wasmachine gekocht voor € 1.000,-. Uw wasmachine raakt onherstelbaar beschadigd door brand. Een vergelijkbare wasmachine kost nu nieuw € 800,-. U krijgt dan van ons € 800,- vergoed. Voor dit bedrag kunt u een nieuwe, gelijkwaardige, wasmachine kopen.
Voorbeeld vervangingswaarde:

U heeft 11 jaar geleden een wasmachine gekocht voor € 1.250,-. Uw wasmachine raakt onherstelbaar beschadigd door brand. Uw wasmachine is na 11 jaar nog € 250,- waard. U krijgt dan van ons € 250,- vergoed.

LATEST POSTS
MOST POPULAR
TEXT WIDGET

What makes Cleanmate trusted above other cleaning service providers? When you combine higher standards, smarter strategies and superior quality all in one package, the result is top notch.